Merellinen Helsinki talvella

03.01.2018

Helsinki on kaupunki meren äärellä - meri ja Helsinki ovat kuin luotuja toisilleen. Erityisesti kesällä Helsingissä on upea piipahtaa rantaterassilla tai lenkkeillä niemenkärkien polkuja pitkin. Mutta mitä voi tehdä talvella, kun luonto on lepotilassa ja pimeä verhoaa maiseman?

Momondon bloggaajien mielestä "Tekemistä Helsingissä" -listan kärkeen on nostettu tutustuminen Helsinkiin mereltä käsin. Bloggarit kehottavat hyppäämään lauttaan, lähtemään retkelle saareen, tai - mikäli mahdollista - pitäisi yrittää ystävystyä jonkun kanssa, jolla on vene. Bloggaajien mielestä Vartiosaari on Itä-Helsingin helmi, Lammassaari lähialueineen aivan ihana ja Uutelan ulkoilualue Vuosaaressa on todellinen luontotärppi! Erilaiset veneretket, saariretket ja saaristoristeilyt ovat kesällä niin kaupunkilaisten kuin matkailijoidenkin saavutettavissa.

.

Entä toimivatko nämä bloggaajien luontokohteet talvella? Kyllä toimivat! Itäisen Helsingin Uutelan ulkoilualue on varsin kaunis talvisessa asussaan, talven tuiskuttamana. Lämmittelemäänkin Uutelan retkellä pääsee, sillä aina voi poiketa Kahvila Kampelaan nauttimaan kupillisen kuumaa juomaa tai lounasnälkään vaikka lohikeittoa. Myös esimerkiksi Lammassaari pikkumökkeineen elämyksellinen käyntikohde talvisen Helsingin edustajina. Näihin merellisiin kohteisiin voi tutustua myös maakrapuna sekä kesällä että talvella.

Vaativammille maakravuille tiedoksi; Helsingin ja lähialueiden erilaiset saaret ovat varsin mielenkiintoinen vierailukohde myös myöhään syksyllä, talven pimeyden jo vähitellen saapuessa. Ihan yksittäisenä reppuretkeläisenä voi talvisiin saarikohteisiin olla vaikea päästä, mutta sopivankokoisille ryhmille voidaan järjestää monia mielenkiintoisia saariretkiä tilauksesta myös talven taitteessa. Suosittua on myös järjestää esimerkiksi firman pikkujoulut merellä tai saaristossa. Meri pysyttelee pitkälle syksyyn sulana ja saaret tarjoavat monia eksoottisiakin pimeän talvisen ajan elämyksiä, joita ei ehkä muuten tulisi kokeiltua. Uskaltaisitko sinä kokeilla vaikka merikelluntaa pimeällä merellä?


Mirva Mattila, Skiipa Oy